De beste platenspeler voor jou

De platenspeler is weer helemaal terug van weggeweest. Steeds meer muziekliefhebbers van alle leeftijden verkiezen deze klassieker boven het digitaal streamen van muziek. Naast het authentieke warme geluid dat uit je boxen schalt, noemen kenners de charme van het uitgebreide ritueel dat bestaat rondom het beluisteren en verzamelen van lp’s als argument voor hun keuze. Daar komt ook nog eens bij dat de artistieke albumcovers van je platencollectie erg mooi staan aan je muur. Genoeg redenen dus om over te stappen op vinyl! Maar waar moet je nou eigenlijk allemaal op letten bij de aankoop van een platenspeler? Wij vatten de belangrijkste informatie voor je samen en zetten bovendien de 5 beste platenspelers van dit moment op een rijtje.

Welke soorten platenspelers zijn er?

Er zijn verschillende soorten platenspelers op de markt, van modellen met volautomatische tot volledig handmatige bediening. We leggen je graag uit wat dit onderscheid in de praktijk betekent.

  • Volautomatische platenspelers

Tegenwoordig zijn veel platenspelers volautomatisch. Dit betekent dat alle benodigde handelingen voor het beluisteren van een lp door de speler zelf uitgevoerd worden, zonder dat de eigenaar hier iets voor hoeft te doen. Zo zorgt de platenspeler ervoor dat de naald goed boven de plaat wordt gepositioneerd en laat hij deze automatisch zakken. Ook zal de naald uit zichzelf terugkeren naar de rustpositie zodra de plaat op zijn eind is. Wil je graag een platenspeler, maar heeft het luistergemak bij jou de hoogste prioriteit? Dan is een volautomatische platenspeler waarschijnlijk de beste optie voor jou.

  • Halfautomatische platenspelers

Er bestaan ook halfautomatische platenspelers. Dit zijn spelers die de noodzakelijke handelingen voor het beluisteren van een langspeelplaat gedeeltelijk zelf uit kunnen voeren, waarbij slechts minimale inspanning van de eigenaar wordt vereist. Enkel bij het opstarten van de plaat positioneer je zelf de naald boven de lp om deze vervolgens handmatig te laten zakken. Zodra de huidige zijde van de plaat is afgelopen, brengt de halfautomatische platenspeler de naald automatisch terug in de ruststand. In het geval van een wat minder geavanceerd model, brengt de speler op zijn minst het draaiplateau tot stilstand. Een voordeel hiervan is dat de naald niet tot in den treure rondjes blijft draaien in de laatste groef, mocht je even niet goed opletten bij het luisteren. Een bijkomend voordeel is dat deze platenspelers vaak iets goedkoper zijn dan de volautomatische variant.

  • Handmatige platenspeler

De derde en laatste categorie bestaat uit handmatige platenspelers. Hierbij voer je alle handelingen helemaal zelf uit. Dit is de meest geliefde optie onder de echte audiofielen. Wat je door automatisering wint aan gebruikersgemak, verlies je over het algemeen namelijk aan geluidskwaliteit. Dit komt omdat de mechanismen die hiervoor nodig zijn het geluidssignaal licht kunnen verstoren. Dit verschil is in de praktijk echter nauwelijks merkbaar, de meeste mensen kiezen met het oog op de functionaliteit dan ook voor de (half-)automatische platenspeler.

Platenspeler kopen, waarop letten?

Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van je nieuwe platenspeler. Het is hierbij vooral van belang dat je goed nadenkt over wat jij zelf het belangrijkste vindt bij het luisteren van muziek en wat precies je met je platenspeler wilt doen.

  • Ingebouwde speaker

Vaak worden platenspelers met ingebouwde speaker aangeprezen als de meest gebruiks- en budgetvriendelijke optie. Je hebt dan immers buiten de speler zelf geen andere toebehoren meer nodig. Wij raden het je echter af om een platenspeler met enkel een ingebouwde speaker te kopen. Deze speakers zijn over het algemeen namelijk van slechte kwaliteit, waardoor je plaat niet geheel tot zijn recht zal komen. Om echt te genieten van de muziek van je favoriete artiest, koop je er dus een set speakers bij. Een andere mogelijkheid is natuurlijk het aansluiten van de speler op je huidige muziekinstallatie.

  • Ingebouwde voorversterker

Een tweede kenmerk waar je op moet letten, is de aanwezigheid van een ingebouwde voorversterker. Een ingebouwde voorversterker zorgt ervoor dat je de speler rechtstreeks aan kan sluiten op je speakers. Hierdoor heb je dus geen aparte versterker of receiver nodig om je platen af te kunnen spelen, iets wat bij een ouderwetse platenspeler over het algemeen wel het geval is. In het geval dat je geen zin hebt om een extra apparaat aan te schaffen of je krap zit wat betreft ruimte, is een platenspeler met een ingebouwde voorversterker dus een slimme keuze.

  • USB-aansluiting

Zou je je platencollectie graag ook graag digitaal willen bezitten? Dit is mogelijk met een platenspeler met USB-aansluiting. Hiermee zet je je muziek namelijk in een mum van tijd op een USB-stick. Je kan de speler natuurlijk ook verbinden met je computer door middel van een USB-kabel om je platen om te zetten naar digitale audiobestanden. Een bijkomende mogelijkheid is het afspelen van muziek via de USB-ingang. Dit komt bijvoorbeeld van pas als je graag een nummer over je aangesloten speakers af wilt spelen zonder dat je deze op lp bezit.

  • Platenspelers met ingebouwde cd-speler

Ben je nog niet helemaal om, en wil je ook graag cd’s kunnen blijven beluisteren? Sommige platenspelers beschikken over een ingebouwde cd-speler, waardoor je je gehele muziekcollectie op hetzelfde apparaat af kan spelen. Zo ben je in het bezig van een heus music centre. Dit is ook zeer voordelig voor wie graag wat ruimte in huis wil besparen.

  • Bluetooth-uitgang

Ben je reeds in het bezit van draadloze Bluetooth speakers, of wil je je muziek ook graag kunnen luisteren met een draadloze koptelefoon? Dan loont het misschien om te kijken naar een platenspeler met bluetooth-uitgang. Door deze handige functie verbind je je platenspeler in een oogwenk met al je Bluetooth apparaten, waardoor er geen ingewikkelde installatie aan te pas komt. Daarnaast houd je je kamer ook nog eens vrij van onnodige bedrading.

  • Hoofdtelefoon aansluiting

Sommige platenspelers beschikken over een hoofdtelefoon aansluiting (een 3.5 mm jack). Zo kan je ook zonder de buren lastig te vallen stevig rocken op de muziek van je favoriete artiest. Als je in een gehorig huis woont en je graag ’s nachts onbezorgd van je platen geniet, raden we het je daarom aan om te kijken naar een platenspeler met hoofdtelefoon aansluiting.

  • Het uiterlijk van de platenspeler

Platenspelers heb je tegenwoordig in alle soorten en maten. Vroeger bestonden er vooral eentonige zwarte en bruine modellen. Nu kan je echter kiezen voor spelers in alle kleuren van de regenboog. Aangezien een platenspeler doorgaans redelijk wat ruimte in huis inneemt en tegenwoordig vaak als een eyecatcher in het interieur wordt gezien, is dit geen overbodige luxe. Wil je graag een retro model, of toch liever een compactere moderne versie? De keuze is geheel aan jou.

De beste platenspelers: dit is onze Top 5

Nu we je op de hoogte hebben gebracht van de belangrijkste factoren bij het kopen van een platenspeler, is het tijd voor onze Top 5. De spelers hebben ieder hun eigen voordelen, welke we kort zullen toelichten.

De Rega Planar 1 Plus beschikt over een ingebouwde phono voorversterker, wat de aanschaf van een aparte versterker overbodig maakt. De stijlvolle platenspeler is uitgevoerd in een modern design met een gelamineerde plint en een zorgvuldige afwerking. De bediening van de platenspeler is volledig handmatig, wat het nostalgische gevoel ten goede komt. De eenvoudige installatie (binnen enkele seconden neem je je nieuwe aankoop in gebruik door het plug-and-play principe) en de voorinstallatie van de Rega Carbon-cartride (de naald) maken dit een uitstekende keuze voor de beginnende liefhebber van vinyl. De platenspeler steekt met kop en schouders boven de concurrentie uit en ontving voor zijn gebruiksgemak en ongeëvenaarde prestaties verschillende awards, waaronder die van What-Hifi.
Het voornaamste voordeel van de Sony PS-LX310BT is dat deze beschikt over een Bluetooth-uitgang. Hiermee verbind je de platenspeler eenvoudig met je Bluetooth speakers, koptelefoon of soundbar zonder dat hierbij bedrading aan te pas komt. De speler beschikt daarnaast over een ingebouwde voorversterker, iets wat je veel ruimte bespaart. Door de vernieuwde pick-up arm ben je volgens de fabrikant bovendien verzekerd van een stabiel en helder geluid. De Sony PS-LX310BT is een volautomatische platenspeler van hoge kwaliteit, welke je in je bezit kan hebben tegen een schappelijke prijs. Daar komt bij dat het simpele zwarte design misstaat in geen enkele woonkamer, waardoor je ook na een herinrichting nog ongestoord van je platenspeler kan blijven genieten.
De Denon DP-300F is een absolute topper in de categorie van de automatische platenspelers. De speler beschikt echter ook over de mogelijkheid om de naald handmatig op de plaat te zetten, iets wat goed van pas komt als je naar een specifiek nummer op zoek bent. Bovendien beschikt deze platenspelers net zoals zijn voorgangers over een ingebouwde voorversterker. De uitermate stevige behuizing van gegoten aluminium zorgt voor minimale trillingen, wat een hoge geluidskwaliteit oplevert. De afneembare armkop maakt het daarnaast mogelijk om de elementen naar believen te verwisselen, waardoor je vrij bent in je keuze voor het type naald dat je wil gebruiken. De platenspeler is buiten de klassiek zwarte uitvoering ook verkrijgbaar in het zilver, hiermee haal je een echte eye catcher in huis.
De veelzijdige Roadstar HIF-1993D+BT is de perfecte keuze voor wie helemaal weg is van de retro stijl. Uitgevoerd in een authentiek ogend vintage design waan je je met deze speler voor even in de jaren 40 en 50. De platenspeler zelf is echter allesbehalve ouderwets, deze beschikt namelijk over zowel een Bluetooth-uitgang als een ingebouwde voorversterker. Tegen een betaalbare prijs haal je een echte alleskunner in huis, naast lp’s behoren ook cd’s, radiozenders en zelfs cassettebandjes tot de mogelijkheden. De ingebouwde 40 Watt PMPO speakers zorgen er daarnaast voor dat je door kunt blijven dansen op je favoriete muziek als je bluetooth speakers weer eens leeg zijn.
Ten slotte sluiten we onze Top 5 af met de Soundmaster PL 186 H. Net als zijn voorganger leukt deze speler je interieur op met een hippe vintage touch, ditmaal is het design echter gebaseerd op de jaren 70. Deze budgetvriendelijke optie doet niet onder voor menig duurdere platenspeler en ontvangt dan ook lovende reviews van gebruikers. De ingebouwde voorversterker, radio-ontvanger en 2x15 Watt luidsprekers staan garant voor veel luisterplezier, al sluit je de speler natuurlijk net zo gemakkelijk aan op je eigen speakers. De platenspeler heeft daarnaast ook nog een hoofdtelefoon aansluiting, handig als je er een andere muzieksmaak op nahoudt dan je huisgenoten.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Speakerinfo.nl
Logo
Shopping cart