Hoe hoog tv ophangen? Ontdek de ideale kijkhoogte voor een ultieme kijkervaring

Er is maar weinig zo lekker als na een drukke werkdag op de bank ploffen en ontspannen met je favoriete serie. Tegenwoordig gebeurt dat vaak via Netflix, maar als dit een programma zoals ‘Lang Leve de Liefde’ is dat natuurlijk ook prima. Het gaat om de ontspanning. Daar heb je natuurlijk het ideale plaatje voor nodig.

Daarbij gaat het uiteraard om de juiste televisie. En met een soundbar zorg je voor een compleet geluid, zoals je dat ook in de bioscoop hoort. Er is nog een belangrijk detail en dat is hoe hoog de tv wordt opgehangen. Wij hebben dat voor je uitgezocht. Het resultaat van ons onderzoek vind je in dit artikel.

Hoe hoog de tv ophangen?

We hebben het in dit artikel over het ophangen van televisies aan de muur. Je kunt de juiste hoogte echter ook aanhouden voor als je een televisie op een meubel plaatst. Dit is in wezen niet anders dan hoe hoog je de televisie aan de muur ophangt.

Het is belangrijk om hier goed over na te denken. Niet alleen voor je nek en je ogen, maar ook voor je muur. Het is immers zonde als je al gaat boren voordat je weet wat de beste hoogte is.

Scherm op ooghoogte

Niet om vervelend te doen, maar in principe zijn er geen vaste regels voor het ophangen van schermen. Qua hoogte dan. Omdat je hier natuurlijk niet veel wijzer van wordt, gaan we je graag wat verder op weg helpen. De stelregel is dat het scherm, of op zijn minst een deel daarvan, op ooghoogte moet hangen.

Waarschijnlijk weet je wel hoe groot je scherm is, maar als dat niet zo is, adviseren we je om het op te meten, en dan het liefst de hoogte. Stel dat je een scherm hebt met een hoogte van 70 centimeter, dan heb je de juiste hoogte te pakken als de bovenste 25 à 30 centimeter op ooghoogte hangt.

Dit komt heus niet op een centimeter. De verhouding van een derde op ooghoogte en twee derde eronder is de richtlijn. Houd ook rekening met je houding. Als je de hoogte hebt berekend op basis van een zitpositie en je gaat vervolgens uitsluitend liggend televisie kijken, dan hangt de televisie waarschijnlijk verkeerd.

Hoe controleer je op je scherm op de juiste hoogte hangt?

Je komt er tijdens het televisie kijken vanzelf achter of je televisie op de juiste hoogte hangt. En het is helemaal niet vervelend om dit uit te testen. Kijk een half uur of een uur televisie. Als je hierna geen last van je nek hebt, hangt je televisie op de juiste hoogte.

Het is belangrijk dat je hierbij één houding aanneemt. Of dit een zittende of liggende houding is, maakt weinig uit.

De televisie in de slaapkamer

De televisie in de slaapkamer is een geval apart. De televisie an sich niet zo, maar de juiste hoogte wel. We kunnen natuurlijk niet in jouw slaapkamer kijken en hebben die ambitie ook niet. Voor het bepalen van de ideale ophanghoogte zou het echter wel handig zijn.

We adviseren je om goed te bekijken in welke houding je het liefst vanuit bed televisie kijkt. Lig je op één kussen, of op twee? En leg je de kussens plat op je bed of meer tegen de steun van het bed?

Om de juiste hoogte te bepalen, trek je een denkbeeldige rechte lijn vanuit je ligpositie naar de muur waaraan je de televisie wilt bevestigen. En hier geldt weer het eerder genoemde principe, het bovenste gedeelte (ongeveer een derde) van het scherm moet op ooghoogte hangen, de rest eronder.

Hoe hang je een televisie op?

Over de hoogte hebben we het gehad, dat wil echter niet zeggen dat de lastige klussen erop zitten. Het ophangen kan namelijk ook voor wat zweetdruppels zorgen. Dat heeft dan vooral met onzekerheid (of onkunde) te maken, want lastig is het niet. Er zijn verschillende mogelijkheden.

Een kantelbare muurbeugel is een oplossing als je de televisie noodgedwongen wat hoger moet ophangen. Dit kan het geval zijn als je wilt voorkomen dat je kinderen aan de televisie trekken of je kat erin springt. Ook als er meubels in de weg staan, is een kantelbare beugel ideaal. Je kantelt het scherm dan een beetje naar beneden. Is dit niet nodig, dan gebruik je een gewone muurbeugel.

Kom je er niet uit? Dan is het altijd een mogelijkheid om gebruik te maken van een installatieservice. Aardig wat winkels die televisies verkopen, bieden deze service aan. De specialisten zijn in een half uurtje klaar, waarna jij lekker tv kunt gaan kijken.

Televisie en soundbar ophangen

Het meest geniet je van films en muziek als je een soundbar hebt, eventueel met subwoofer. Die subwoofer zul je ergens moeten neerzetten, maar de soundbar kun je gewoon ophangen. Wel zo makkelijk als je televisie ook aan de muur hangt.

Hier heb je een tv-beugel met extra plek voor een soundbar nodig. Ook kun je de soundbar ‘los’ ophangen. Dit kan alleen als er bij de soundbar een beugel zit. Deze kun je overigens ook bestellen.

Leuk detail is dat je de soundbar ook boven de televisie kunt hangen. Voor de kwaliteit van het geluid is dit overigens niet altijd ideaal. Als de soundbar dicht bij het plafond hangt komt Dolby Atmos, dat voor geluid van bovenaf zorgt, minder goed tot zijn recht.

Conclusie

Het ophangen van de televisie heeft niet echt een perfecte hoogte. Je kunt echter wel een richtlijn aanhouden. Deze richtlijn is dat een deel van het scherm op ooghoogte moet hangen. Het ideale is als het bovenste gedeelte (ongeveer een derde) van je beeld op kijkhoogte hangt.

Bij een beeldscherm met een hoogte van 60 centimeter, komt dit neer op de bovenste 20 centimeter op ooghoogte en de rest lager. Als je een televisie met soundbar hebt, kun je deze onder of boven de televisie bevestigen. Onder heeft onze voorkeur, omdat de geluidseffecten dan het best tot hun recht komen.

Martijn Katsman
Martijn Katsman

Op mijn 23e maakte ik mijn debuut als radiopresentator bij een lokale radiozender in het noorden van het land. Ik nam plaats achter de microfoon en zette een koptelefoon op. Ik dacht er weinig bij na hoe de koptelefoon klonk en welke geluidsniveaus je moest gebruiken. Pas later, toen ik bij regionale zenders werkte, leerde ik alles over de techniek, van de beste koptelefoons en speakers tot hoe geluid het beste tot zijn recht komt. Ik deel mijn kennis en ervaringen graag met je zodat ook jij van de fraaiste klanken kunt genieten.

Speakerinfo.nl
Logo