Speakers rechtstreeks aansluiten op TV

Ben jij ook helemaal klaar met de slechte geluidskwaliteit van de luidsprekers van jouw TV? En ben je van plan je speakers rechtstreeks aan te sluiten op je TV? Lees dan in dit artikel hoe je dit moet doen. Of je nu je speakers via een analoge versterker, een oude versterker of direct op je TV af wilt spelen. We kunnen je in alle gevallen verder helpen jouw luidspreker aan te sluiten op jouw TV.

Welke aansluitingen heeft mijn TV, speaker of versterker?

Om te beginnen is het belangrijk om te weten welke verschillende aansluitingen er zijn, voordat je tot een goede conclusie kan komen. Deze aansluitingen zijn er voor je TV:

  • Tulp aansluiting
  • HDMI aansluiting
  • Jack aansluiting
  • Optische aansluiting

Mocht je TV geen tulp aansluiting hebben kunt u een omvormer hiervoor bestellen.

Scart naar tulp converter

Bluetooth speaker rechtstreeks aansluiten op TV

Een bluetooth speaker heeft vrijwel altijd een jack ingang. Je zult in dit geval dus moeten kijken, welke uitgang heeft mijn TV?

Om een bluetooth speaker rechtstreeks op je TV aan te sluiten zijn er 2 uitgangen op je tv die je kunt gebruiken.

1.Tulp aansluiting – Als dit zo is kun je hem via een jack naar tulp kabel aan je TV koppelen.

Tulp naar jack kabel

2. Jack aansluiting – In dit geval heb je een jack naar jack kabel nodig.

jack naar jack kabel

Er bestaan ook bluetooth speakers die je niet op je tv kunt aansluiten. Mocht dut het geval zijn dan kun je ook eens een kijkje nemen op onze koopwijzer voor de beste bluetooth speaker.

 

Actieve speakers rechtstreeks aansluiten op tv (zonder versterker)

Een actieve speaker is een speaker met ingebouwde versterker. Hierdoor kun je rechtstreeks van je speaker zonder een versterker nodig te hebben naar je TV of ander audio apparaat linken. Actieve speakers hebben vaak een XLR aansluiting of tulp aansluiting.

Aangezien TV’s vrijwel nooit een XLR uitgang hebben kun je het beste voor een tulp of jack kabel kiezen.

Omdat geluid stereo is, wil je natuurlijk wel goed het verschil horen tussen links en rechts. Aangezien je dus 1 speaker link en een rechts hebt staan zul je met 2 enkele kabels(mono-een kant) moeten werken. De ene kabel zal dan van de rode output van de TV, naar de rechter speaker lopen en de witte output van je TV naar de linker speaker.

Tulp kabel mono

Analoge versterker rechtstreeks aansluiten op TV (oude versterker)

Bij een analoge versterker of een oudere versterker zul je moeten kijken naar de uitgang van je versterker. Desondanks dat een versterker een tulp, jack of XLR ingang kan hebben zul je meestal tulp moeten gebruiken. Dit komt doordat je TV geen XLR  heeft.

Ook kan het mogelijk zijn dat uw TV en versterker optische kabel als optie hebben. In dit geval kunt u het beste hiervoor gaan.

Je hebt dus een stereo tulp kabel of optische kabel nodig.

TVaansluiten op versterker met tulp kabel.

Bij je versterker kun je op de achterkant de ingangen van je tulpkabel vinden. Het maakt hierbij niet uit of je het kanaal voor radio, cd of andere naam kiest. Zorg wel dat je versterker op hetzelfde kanaal staat als het kanaal waar je de kabels in stopt.

Tulp naar tulp stereo

TV aansluiten op versterker met optische kabel.

Het aansluiten van een optische kabel is alleen een kwestie van allebei de zijden van de kabel in de ingang optische kabel en je bent klaar.

optische kabel


Tip: H
oe dikker de kabel, hoe beter de kwaliteit van de audio!

Tip: Gebruik nooit een kabel die veel te lang is, hierdoor krijg je kwaliteitsverlies!

Mocht je nog over twijfelen om andere speakers aan te schaffen voor je TV? Bekijk onze koopwijzer voor de beste soundbar.

Speakerinfo.nl
Logo