Wat is DAB-radio en hoe werkt het? Een diepgaande blik op de digitale radiotechnologie

Lekker naar de radio luisteren is nog altijd een liefhebberij van veel mensen. Al is er wel veel veranderd in de radiowereld. Veel mensen luisteren bijvoorbeeld online. Of ze werken met een DAB-radio. Wat is DAB-radio? Hoe werkt dit en kan ook jij ermee werken? Simpel gezegd is het de digitale technologie waarmee radio luisteren in de toekomst, of eigenlijk nu al gedaan wordt. Als je een liefhebber bent is het dus zeker interessant om je daar meer in te verdiepen. In dit artikel leren we je alles over deze moderne vorm van radioluisteren!

In de basis blijft radio natuurlijk radio. De radiomakers op de verschillende stations maken nog steeds gewoon hun programma’s. Het is de ontvangst die moderner en beter is geworden!

Het is belangrijk om te weten dat je niet met je gewone radio aan de slag kan met DAB+. Daarvoor heb je wel echt een nieuw apparaat nodig. Dat betekent niet dat je oude FM-radio direct waardeloos is. Ook daar is de komende tijd nog mee te werken. Bedenk je alleen wel dat je dus minder mogelijkheden hebt dan met de nieuwe digitale vorm.

Ik ben zelf ook een groot fan van de radio. Ik luister vooral in de auto, maar ook aan het einde van het jaar als de allertijdenlijsten weer worden uitgezonden op bijvoorbeeld Radio 10 en NPO Radio 2. Lange tijd begreep ik de toegevoegde waarde niet van DAB+. Tot ik het in mijn nieuwe auto kreeg. Sindsdien heb ik overal mijn radio’s stuk voor stuk vervangen door nieuwe modellen!

Wat is DAB-radio en hoe werkt het?

Hoe werkt DAB radio

Digitale radio gebruiken

DAB-radio staat voor Digital Audio Broadcasting. Dat betekent dus dat de radio digitaal wordt doorgegeven. Dit betekent dat er geen radiogolven meer worden gebruikt om de zenders door te geven. Daarmee is het bereik een stuk groter. Bovendien is het zo dat er veel meer ruimte is en er dus ook veel meer zenders te ontvangen zijn. Het werkt bovendien overal. Daarom zijn er ook heel veel verschillende soorten radio’s die op deze manier werken.

Voordelen voor de ontvangst

DAB+ biedt vooral voordelen voor de ontvangst. In de eerste plaats is het bereik van het digitale systeem veel groter. Dat betekent dat je eigenlijk altijd en overal kan luisteren. Daar komt dan bovenop dat de geluidskwaliteit veel beter is. Bovendien is het ook nog eens zo dat het stabieler is. Je raakt de zender dus niet zomaar even kwijt als je onderweg bent. Al deze zaken samen maken dat het veel fijner en gemakkelijker wordt om naar je favoriete zenders te blijven luisteren. 

De digitale zenders luisteren

Als het gaat om je favoriete zenders dan is het ook goed om te weten dat dit pakket veel uitgebreider is dan op FM. In de eerste plaats is het zo dat de bekende landelijke zenders allemaal in DAB te ontvangen zijn. Ook regionale zenders en regionale commerciële zenders zijn zo te ontvangen. Belangrijker nog is dat er inmiddels ook de nodige echte DAB-zenders zijn. Dit zijn themakanalen van de bekende omroepen, maar ook hele nieuwe zenders.

Veel verschillende soorten radio’s

Het fijne aan DAB-radio is dat het op allerlei soorten modellen kan werken. Zo zijn er autoradio’s met DAB. Ook bouwradio’s, doucheradio’s, home-audio, tafelradio’s en portable radio’s werken ermee. Daarnaast is het natuurlijk in moderne apparatuur zoals een smartphone te vinden. Dit maakt het dus ook wel heel gemakkelijk om altijd en overal ermee te werken. Je kan gewoon naar je favoriete zenders luisteren, wat je ook aan het doen bent.

Veel meer gebruiksgemak

Een punt dat niet vaak besproken wordt als het om DAB-radio gaat, is dat het veel meer gebruiksgemak te bieden heeft. Dat komt bijvoorbeeld doordat je niet meer hoeft te scannen naar de zenders, zoals dat bij radiogolven wel moest. In plaats daarvan kan je gewoon zappen. Dit is te vergelijken met hoe het op je televisie gaat. Een groot pluspunt is bovendien dat de zenders op alfabetische volgorde gerangschikt zijn. Dat maakt het helemaal gemakkelijk.

DAB Radio kopen

Veelgestelde vragen: wat is DAB radio?

Is er verschil tussen digitale radio en DAB?

Er is eigenlijk geen verschil tussen digitale radio en DAB. DAB wordt op een digitale manier doorgegeven. Ook dit is dus gewoon digitale radio te noemen. Al is het wel zo dat je digitale radio ook op bijvoorbeeld je laptop zonder DAB kan ontvangen.

Werkt DAB alleen met internet?

Nee, je hebt voor DAB geen internet nodig. Het is wel belangrijk dat je een radio hebt die geschikt is voor DAB. Wanneer dat het geval is, dan kan je er zeker van zijn dat je de zenders in deze digitale vorm gewoon goed kan ontvangen.

Wat zijn DAB-zenders?

DAB-zenders zijn vaak extra kanalen van radiostations met een bepaald thema. Dit zijn de themakanalen die je ook op de websites van de stations tegenkomt. Vaak draaien ze om een bepaald soort muziek of een bepaald onderwerp.

Waarom moet je overstappen op DAB-radio?

Overstappen op DAB-radio is vooral een goed idee omdat je op die manier veel minder last hebt van bijvoorbeeld storingen of het wegvallen van je zenders. Het geluid is nagenoeg overal te ontvangen en het is altijd zuiver en scherp. 

Conclusie

Wat is DAB radio? Dit is de moderne manier waarop radiozenders hun signaal doorgeven. Dit gaat namelijk niet meer met radiogolven zoals op FM. Het gaat nu digitaal. DAB staat ook voor Digital Audio Broadcasting. Het fijne aan DAB is dat het bereik groter is, dat het geluid zuiverder is en dat je veel meer kanalen kan ontvangen. Bovendien kan je de radio’s die hier geschikt voor zijn gemakkelijker gebruiken. Je kan namelijk zappen tussen de kanalen, in plaats van dat je moet zoeken. Er zijn DAB-radio’s in alle denkbare vormen. Dit varieert van een autoradio, tot een tafelradio en een radio voor onder de douche. Zo kan je dus altijd en overal genieten van radio, wat je ook aan het doen bent en waar je ook naartoe gaat!

Martijn Katsman
Martijn Katsman

Op mijn 23e maakte ik mijn debuut als radiopresentator bij een lokale radiozender in het noorden van het land. Ik nam plaats achter de microfoon en zette een koptelefoon op. Ik dacht er weinig bij na hoe de koptelefoon klonk en welke geluidsniveaus je moest gebruiken. Pas later, toen ik bij regionale zenders werkte, leerde ik alles over de techniek, van de beste koptelefoons en speakers tot hoe geluid het beste tot zijn recht komt. Ik deel mijn kennis en ervaringen graag met je zodat ook jij van de fraaiste klanken kunt genieten.

Speakerinfo.nl
Logo