Wat is een soundbar? Alles wat je moet weten over deze populaire home-cinema gadget

Waarom vinden we het allemaal zo leuk om naar de bioscoop te gaan? Vanwege het ontzettend grote beeld? Misschien. Of omdat je onder het genot van een grote bak popcorn van een film kunt genieten? Wie weet. Of is het de romantiek van de eerste zoen met je geliefde? Toegegeven, dit is een groot voordeel van de bios, maar er is maar één juist antwoord mogelijk. En dat is het geluid. Ongeëvenaard zijn de klanken die je in de bioscoop hoort. Wist je dat dit geluid ook thuis uit de box kan komen? Verantwoordelijk daarvoor is een soundbar. Maar wat is een soundbar? Op die vraag krijg je in dit artikel antwoord.

Het gaat te ver om een soundbar een wonderapparaat te noemen. Toch kunnen deze luidsprekerbalken het geluid van speakers flink verbeteren. We leggen het in deze handleiding uit, met daarbij de volgende punten.

Wat is een soundbar? Alles wat je moet weten over de populaire home-cinema gadget

Wat is een soundbar?

Een soundbar is een plat en langwerpig apparaat. In de soundbar zitten twee of meer luidsprekers die samen voor het geluid zorgen. De luidsprekers bootsen het effect van losse voor-, midden- en achterspeakers na. Daarmee wordt een surround sound gecreëerd, net als in de bioscoop.

Er zijn vele soundbars op de markt. Het ideale is als de soundbar net zo groot is als je televisie of net een slagje kleiner. De soundbar wordt onder het scherm geplaatst, zoals je vroeger met de dvd-speler deed. Wellicht heb je die nog steeds. In ieder geval is een soundbar breed en plat. Daardoor bespaar je ruimte.

De soundbar sluit je aan met een HDMI-kabel of een optische kabel. Extra kabels heb je niet nodig. Alleen als je een soundbar met subwoofer koopt, heb je netstroom nodig. Het voordeel van een subwoofer is dat de basgeluiden nog beter tot hun recht komen. Voor spannende actiefilms of stevige concerten is dit zeker een pluspunt.

Waarom een soundbar kopen?

Een soundbar koop je als je van het beste geluid wilt genieten. Dat klinkt misschien een beetje simpel, maar het is een waarheid als een koe. Als je onder je televisie een soundbar hebt, is het écht net alsof je in de bioscoop zit. Voor iedere film is een soundbar van toegevoegde waarde. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan een thriller. Spannende scènes waarin de muziek wordt opgebouwd komen nog beter tot hun recht. Dat geldt ook voor heftige achtervolgingen in actiefilms.

Een soundbar zorgt er ook voor dat je optimaal van concerten kunt genieten. Het geluid is voller en als je de beschikking hebt over een subwoofer word je door de basgitarist weggeblazen. In de goede zin van het woord.

Een soundbar kan overigens ook gekoppeld worden aan andere apparaten. Dat gebeurt via bluetooth of wifi. Als de soundbar verbonden is, kun je via je telefoon je favoriete lijstjes op bijvoorbeeld Spotify afspelen, met het uitstekende geluid van de soundbar. Ook internetradio of een interessante podcast kan naar je soundbar worden gestuurd.

Liefhebbers van gamen kunnen eveneens hun lol op met een soundbar. Je beleeft de game een stuk intenser met het volle geluid van een soundbar. 

Wat is de beste soundbar?

Dat is geen eenvoudige vraag om te beantwoorden. Het aanbod op het gebied van soundbars is namelijk ontzettend groot. Niet dat dit een probleem is, het is alleen maar een voordeel. Voor iedereen is er immers een geschikt model te vinden.

Je kunt een soundbar onder de 200 euro kopen. Voor deze gadget is 200 euro echt niet veel. Het vermogen van een goedkope soundbar is wat minder, maar er zijn meer dan genoeg goede modellen te vinden. Qua prijs kun je het overigens zo gek maken als je wilt, tot ruim boven de 1.000 euro.

Uitzonderingen zijn er altijd, maar over het algemeen is een duurdere soundbar van betere kwaliteit. Dat zit hem in het vermogen en de extra functies. Het wil niet altijd zeggen dat het kwalitatief beste model automatisch de beste soundbar voor jou is. We adviseren je om goed te kijken naar waar je de soundbar voor wilt gebruiken. Is dit alleen om van beter geluid tijdens films of muziek te genieten? Dan hoef je echt niet naar de bank om een lening af te sluiten, maar kom je met ongeveer 200 euro al een heel eind.

Waar let je op als je een soundbar gaat kopen?

We hebben het al over de keuze voor wel of geen subwoofer gehad. Een subwoofer zorgt ervoor dat de lage tonen nog beter tot hun recht komen. Een subwoofer kan dit ook, maar iets minder goed.

Verder is het uitgangsvermogen belangrijk. Dit wordt weergegeven in Watt. Het aantal Watt wordt verdeeld over de boxen in de soundbar. Dat kunnen er twee zijn, maar net zo goed vier of vijf. Een voorbeeld: een soundbar met vier boxen en een uitgangsvermogen van 200 Watt, heeft een vermogen van 50 Watt per luidspreker. Hoe hoger het uitgangsvermogen is, hoe krachtiger het geluid dat uit de soundbar komt.

Ook het merk speelt een rol. Bekende merken zijn Samsung, JBL, LG en Sonos. Bij deze vier merken weet je zeker dat je kwaliteit in huis haalt. Ze hebben een groot assortiment met soundbars in verschillende prijsklassen. 

Conclusie: is een soundbar een aanwinst?

Iedereen die graag films kijkt, naar muziek luistert of games speelt, beleeft dit intenser met een goede soundbar. Het is niet voor niks een van de populairste gadgets. En het handige is dat er veel verschillende soundbars te koop zijn. Wil je bijvoorbeeld eens proeven van surround sound, maar er niet te veel aan uitgeven? Dan kun je een model onder 200 euro kopen. Je hebt voor 100 euro zelfs al een prima soundbar.

Als het bevalt, kun je wat meer uitgeven om voor het echte bioscoopgeluid te zorgen.

Martijn Katsman
Martijn Katsman

Op mijn 23e maakte ik mijn debuut als radiopresentator bij een lokale radiozender in het noorden van het land. Ik nam plaats achter de microfoon en zette een koptelefoon op. Ik dacht er weinig bij na hoe de koptelefoon klonk en welke geluidsniveaus je moest gebruiken. Pas later, toen ik bij regionale zenders werkte, leerde ik alles over de techniek, van de beste koptelefoons en speakers tot hoe geluid het beste tot zijn recht komt. Ik deel mijn kennis en ervaringen graag met je zodat ook jij van de fraaiste klanken kunt genieten.

Speakerinfo.nl
Logo